Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Καφές: Ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο καφές μπορεί να βοηθά τη μνήμη, την καρδία, εναντίον του διαβήτη, του καρκίνου, της νόσου Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.
Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα παγκοσμίως. 
Είναι μια μεγάλη απόλαυση για εκατομμύρια ανθρώπων και αυτό ισχύει εδώ και τουλάχιστον χίλια χρόνια. Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, 80% έως 90% του πληθυσμού πίνει καφέ καθημερινά. Υπολογίζεται ότι καταναλώνονται πέραν των δύο δισεκατομμυρίων φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα. 
Ο καφές εκτός από την καφεΐνη που περιέχει είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, χλωρογενικό οξύ, μελανοϊδίνες, μαγνήσιο, φυτοοιστρογόνα και άλλες ενώσεις. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το DNA των κυττάρων μας από αλλοιώσεις που δυνατόν να οδηγούν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι εκφυλιστικές νόσοι του εγκεφάλου και οι καρδιοπάθειες. Το χλωρογενικό οξύ έχει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι δράσεις της καφεΐνης είναι πολλές και η προσεκτική χρήση της μπορεί να
προσφέρει πολλά τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε ασθενείς. Οι επιδράσεις του καφέ στην υγεία ενδιαφέρουν έντονα τόσο τους καταναλωτές όσο και τους γιατρούς και ερευνητές. Η διερεύνηση των επιδράσεων του καφέ στον άνθρωπο επιβάλλεται δεδομένης της εξαιρετικά μεγάλης κατανάλωσης του. Οι αρχικές έρευνες πριν μερικές δεκαετίες δημιούργησαν πολλές απορίες και αποτέλεσαν το έναυσμα εντατικότερων και ορθότερων σύγχρονων μελετών με στόχο την ανάδειξη των πραγματικών επιδράσεων του καφέ και την απομάκρυνση μύθων.
Σταδιακά συσσωρεύτηκαν σήμερα τα δεδομένα που στηρίζουν ότι ο καφές όταν καταναλώνεται με μέτρο όχι μόνο δεν έχει αρνητικές επιδράσεις αλλά αντίθετα προσφέρει σημαντικά ωφελήματα για τον εγκέφαλο, τη μνήμη, την πνευματική διαύγεια και την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.
Οι ευεργετικές δράσεις του καφέ οφείλονται στις ισχυρές φυτοχημικές ουσίες που περιέχει σε αφθονία.
Η καφεΐνη είναι ήπιο διεγερτικό. Σε πολλούς ανθρώπους αυξάνει την εγρήγορση, τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την πνευματική και τη σωματική απόδοση. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η καφεΐνη προκαλεί εθισμό. Μερικά ευαίσθητα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν ήπια συμπτώματα εάν σταματήσουν απότομα να καταναλώνουνκαφέ.
Είναι γνωστό εδώ και περισσότερο από 100 χρόνια ότι η κατανάλωση καφέ βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία σε ασθματικούς ασθενείς. Ένα φλιτζάνι καφέ βοηθά στην ανακούφιση από συμπτώματα του κρυολογήματος και αυξάνει την δράση κατά του πόνου που προσφέρει το αναλγητικό φάρμακο ιβουπροφαίνη όταν αυτό λαμβάνεται μαζί με τον καφέ. Ο καφές πριν από τη σωματική άσκηση αυξάνει την αντοχή και ζωτικότητα.
Υπάρχουν αποδείξεις που στηρίζουν ότι ο καφές προστατεύει από τη νόσο Πάρκινσον και πιθανόν προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι ο καφές βοηθά εναντίον κίρρωσης και καρκίνου ήπατος, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου παχέος εντέρου, καρκίνου μαστού και καρκίνου πνεύμονα.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι ο καφές σχετίζεται με πρόκληση καρδιοπαθειών, καρδιακών αρρυθμιών, υπέρτασης ή καρκίνου. Στην εγκυμοσύνη η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ (πρόσληψη καφεΐνης έως 300mg) ημερησίως δεν σχετίζεται με κίνδυνο για τη γυναίκα ή το παιδί.


Πηγή: medlook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...