Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Νηστεία και ισορροπημένη διατροφή

Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, όλο και περισσότερος κόσμος σκέφτεται σοβαρά να νηστέψει, έστω και για την τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής. 


Τα οφέλη της διατροφικής νηστείας, όπως αυτή ορίζεται από τις θρησκευτικές μας παραδόσεις, είναι γνωστά και τεκμηριωμένα από κλινικές έρευνες. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και η μειωμένη πρόσληψη ζωικών προϊόντων, που συνεπάγεται λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, συντελούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου, καθώς και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Όμως, το ερώτημα που γεννιέται είναι κατά πόσο μπορεί να είναι ισορροπημένη μια διατροφή που αποκλείει μεγάλες ομάδες τροφίμων για σχετικά μεγάλο συνεχές χρονικό διάστημα.

Η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου, λόγω της αποχής από το κρέας και τα προϊόντα του, μπορεί να
αντισταθμιστεί με την κατανάλωση φυτικών τροφών πλούσιων σε σίδηρο, κατάλληλα συνδυασμένων για μεγιστοποίηση της απορρόφησης του από τον οργανισμό. Τρόφιμα όπως οι φακές, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, τα κρεμμύδια, η σόγια θα πρέπει να συνδυάζονται με πλούσιες πηγές βιταμίνης C, όπως το πορτοκάλι, λεμόνι, πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες, και να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού πριν ή αμέσως μετά από αυτά τα γεύματα.

Η πρόσληψη ασβεστίου, που μειώνεται σημαντικά λόγω της έλλειψης γαλακτοκομικών, μπορεί να εξισορροπιστεί με την κατανάλωση ποικιλίας φυτικών τροφών, όπως το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, τα φασόλια, το σουσάμι, το ταχίνι,  το ψωμί ολικής άλεσης..
Οι φυτικές πηγές πρωτεϊνών, όπως είναι τα όσπρια και τα δημητριακά, δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό σε αντίθεση με τις πρωτείνες ζωικής προέλευσης. Όταν όμως συνδυάζονται τα όσπρια με τα δημητριακά, (ρύζι + όσπρια, ρύζι + σουσάμι, ψωμί + φασόλια), αλληλοσυμπληρώνονται, προσφέροντας στον οργανισμό, υψηλότερης βιολογικής αξίας πρωτείνες και κατ’ επέκταση εφοδιάζοντας τον με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Από την άλλη θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα θαλασσινά (χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες κ.λ.π. αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών).
Αναμφίβολα λοιπόν, η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει πραγματικά στη σωματική μας αποτοξίνωση και στην προαγωγή της καλής υγείας, ενώ ιδιαίτερη προσοχή και ίσως και αποφυγή της νηστείας, συστήνεται σε άτομα με σοβαρά νοσήματα, διαβητικούς, παιδιά μέχρι 16 ετών, εγκυμονούσες και θηλάζουσες, λόγω των αυξημένων αναγκών τους σε θρεπτικά συστατικά.


Πηγή: eatingright.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...