Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Διακοπή καπνίσματος & αύξηση βάρους


   Οι άνθρωποι που καπνίζουν διατρέχουν σοβαρότατους κινδύνους υγείας.
   Αν όμως διακόψατε το κάπνισμα, γνωρίζετε ότι έχετε σημαντικές πιθανότητες πρόσληψης κιλών; Ο αριθμός των ατόμων που διέκοψαν το κάπνισμα και πήραν μικρό ή μεγάλο αριθμό κιλών είναι μεγάλος. Επιπλέον σε διάφορες επιδημιολογικές μελέτες οι καπνιστές ζυγίζουν κατά μέσο όρο τρία κιλά λιγότερο από τους μη καπνιστές, όταν δε σταματήσουν το κάπνισμα πλησιάζουν το σωματικό βάρος των μη καπνιστών.
   Μία πρόσφατη επιστημονική μελέτη, ασχολήθηκε με το θέμα:

  • Μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η μέση αύξηση του βάρους στα άτομα που έλαβαν μέρος σε αυτή την έρευνα, ήταν στους άνδρες 2.8 κιλά και στις γυναίκες 3.6 κιλά.
  • Το 9.8% των ανδρών και το 13.4% των γυναικών πήραν περισσότερα από 13 κιλά!.
  • Στις γυναίκες, αυξάνεται περισσότερο το βάρος τους σε σχέση με τους άνδρες.
  • Η όρεξη ήταν μειωμένη στους καπνιστές, και αυξανόταν όταν διέκοπταν το κάπνισμα.
  • Τέλος, σ' αυτούς που κάπνιζαν μεγάλο αριθμό τσιγάρων, αυξήθηκε περισσότερο το βάρος τους μετά τη διακοπή, σε σχέση με αυτούς που κάπνιζαν μικρό αριθμό τσιγάρων.

   Η εξήγηση των παραπάνω, σχετίζεται με δύο παράγοντες που συνδέουν το κάπνισμα με τη διατροφή και οδηγούν κατ' επέκταση στην αύξηση ή στη μείωση του βάρους.
   Πρώτα απ' όλα, οι καπνιστές, εμφανίζουν σαφώς μειωμένη όρεξη και υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό. Το διπλό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στο γεγονός ότι η νικοτίνη αυξάνει τα επίπεδα έκκρισης των κατεχολαμινών, ορμονών που αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και εμφανίζουν ανορεξιογόνο δράση.
   Ο πιο σοβαρός παράγοντας όμως, είναι η αντικατάσταση της μηχανικής κίνησης που κάνει το χέρι από το στόμα στο τασάκι, με τσιμπολόγημα τροφίμων. Αποτέλεσμα είναι η μόνιμη λήψη τροφής, άρα θερμίδων που οδηγούν στην αύξηση του βάρους. Η καπνίστρια, που ετοιμάζεται να διακόψει το κάπνισμα θα πρέπει να ενημερώνεται για την επικείμενη αύξηση του σωματικού του βάρους της, και για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η επίσκεψη σε διαιτολόγο, πριν ξεκινήσει η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Τι πρέπει να κάνετε:
- Απασχολήστε το χέρι σας με άλλου είδους κινήσεις εκτός από «τσιμπολόγημα» (μπεγλέρι, κομπολόι).
- «Απασχολήστε» το στόμα σας με λαχανικά: καρότα, ντομάτες, αγγούρι, αποτελούν θαυμάσια πρόχειρα γεύματα, χαμηλά σε θερμίδες και δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού.
- Οι τσίχλες και οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη είναι ένας τρόπος για να «απασχοληθεί» το στόμα σας.
- Να πίνετε πολύ νερό!
- Μη βάζετε στο σπίτι γλυκά και τρόφιμα που σας αρέσουν, ώστε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση.
- Τέλος, «εκμεταλλευτείτε» τη νέα κατάσταση, και αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα. Όχι μόνο θα διατηρήσετε τη φόρμα σας, αλλά θα αυξήσετε και το μεταβολισμό σας (καύσεις), με αποτέλεσμα να εξισορροπείτε τη μείωση που οφείλεται στη διακοπή του καπνίσματος. Εξ' άλλου, όπως θα έχετε διαπιστώσει και μόνοι σας, όσο πιο πολύ κάθεστε μέσα στο σπίτι, τόσο περισσότερο θα στριφογυρνάν στο κεφάλι σας οι διατροφικοί πειρασμοί...
Καλό κουράγιο και καλή επιτυχία...

Πηγή: logodiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...