Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

"Ευφυείς" "διαιτολόγοι" - κορυφαία "διαιτολόγια"!





(συγχωρήστε μου τα πολλά εισαγωγικά, αλλά κάποιες από τις λέξεις που ακολουθούν τα έχουν ανάγκη για να μην υπάρχει σύγχυση)

Από τα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του '90, οπότε και στην Ελλάδα ο κλάδος της διατροφής έλαβε επιστημονικές διαστάσεις (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), προσπαθούμε (οι διαιτολόγοι - απόφοιτοι ΑΕΙ & ΤΕΙ) να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει οτι ο όρος "δίαιτα" δε θα πρέπει να συγχέεται με τη στέρηση, όπως γινόταν παλιότερα. Οι "δίαιτες" της πείνας και της "αποτοξίνωσης" που δίνονταν από την... πανεπιστήμονα γειτόνισσα-θείτσα αντικαταστάθηκαν από προγράμματα εξατομικευμένης διατροφής, με στόχο τη διατροφική παιδεία και αγωγή (με άλλα λόγια, το να μάθουμε να τρώμε σωστά). Ωστόσο, στην εποχή της ανεξέλεγκτης πληροφορίας που προσφέρει το διαδίκτυο, δε λείπουν και οι "ευφυείς" "διαιτολόγοι" που για χάρη της προσωπικής τους προβολής γυρνάνε το αναγνωστικό κοινό στο διατροφικό μεσαίωνα
των τυποποιημένων και μαζικών διαιτολογίων της πείνας. Το ακόλουθο απόσπασμα προέρχεται από άρθρο σε ένα site ποικίλης ύλης και lifestyle περιεχομένου (όχι διατροφικό ή επιστημονικό)! Θα παρατηρήσετε ότι στην ίδια παράγραφο που κατηγορεί τη γρήγορη απώλεια βάρους, ο "διαιτολόγος" προτείνει ένα "διαιτολόγιο" για όλους τους αναγνώστες, με υπόσχεση για μείωση του σωματικού βάρους μέχρι και 8 (!!) κιλά το μήνα! Άρχοντας ο τύπος! Master and commander! 
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω την αντίθεσή μου στην επιλογή των διαχειριστών του site να επιτρέπουν την ανάρτηση σχολίων που προκαλούν τον αποπροσανατολισμό του κοινού σε θέματα διατροφής (όπως η προτροπή κάποιας ανορεκτικής κοπελίτσας να ακολουθήσουν όλοι το παράδειγμά της και να ζούνε... μόνο με νερό!).
Σημείωση: Στην ανάρτηση δεν περιλαμβάνω το διαιτολόγιο για ευνόητους λόγους! Νομίζω αρκεί το ύφος γραφής στο άρθρο και το οτι παρουσιάζουν το εν λόγω πρόγραμμα διατροφής ως τη σωτήρια λύση για τα παραπανίσια κιλά. 
Το κείμενο είναι (κατά γράμμα) το εξής:

ΔΙΑΙΤΑ: Χάσε 8 κιλά σε ένα μήνα!
    Ψάχνεις να βρεις ένα εβδομαδιαίο μενού που θα σε απαλλάξει από εκείνα τα παραπάνω κιλά; Το βρήκαμε και στο παρουσιάζουμε. Ένα πρόγραμμα διατροφής που δεν θα σε εξαντλήσει και θα σε οδηγήσει με... ασφάλεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
    Άλλωστε τώρα το γνωρίζεις. Οι εξαντλητικές δίαιτες με τις οποίες χάνεις κιλά πολύ γρήγορα δεν κάνουν για εσένα. Το πιθανότερο είναι όσο γρήγορα τα έχασες, να τα πάρεις και πάλι πίσω! Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς ετοίμασε μόνο για το TLIFE ένα πρόγραμμα διατροφής για αυτόν ακριβώς το σκοπό. "Αν ακολουθηθεί πιστά και δίχως ατασθαλίες, τότε θα μειωθεί το σωματικό σας βάρος έως και 8 κιλά σε ένα μήνα" αναφέρει ο κ. Κριαράς!


     

    Το μόνο που θα σας συμβουλέψω μετά από αυτά είναι: προσέχετε ποιες συμβουλές ακολουθείτε! 

    2 σχόλια:

    1. Ο λόγος που όλα αυτά τα διαιτολόγια γίνονται ανάρπαστα είναι γιατί όλοι ψάχνουν την ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ!!! Αν υπήρχε το μαγικό χάπι, η μαγική δίαιτα, το μαγικό όργανο γυμναστικής, τότε όλοι θα είμασταν πανομοιότυποι με συγκεκριμένες αναλογίες, που ηθελημένα δεν χαρακτηρίζω τέλειες!!!Είναι στη φύση μας, να ψάχνουμε την καινούργια μαγική συνταγή. Είναι κρίμα όμως, μετά από τόση πληροφόρηση, να μην μπορούμε να κρίνουμε και να πέφτουμε θύματα...!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Πραγματικά, όπως το είπες, είναι κρίμα ο κόπος που κάνουμε τόσοι επιστήμονες στο χώρο της διατροφής να ακυρώνεται από τέτοια άθλια δημοσιεύματα που προκαλούν το ενδιαφέρον του κόσμου με τέτοιους τίτλους! Και χαίρομαι πολύ που φίλοι και συνάδελφοι εξακολουθούν να είναι ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα. Αν μπορείτε κοινοποιείστε τη συγκεκριμένη ανάρτηση για να ενημερώσετε τον κόσμο.
      Σε ένα άλλο φλέγον ζήτημα στο χώρο της διατροφής, αυτό των παράνομων "διαιτολόγων", θα αναφέρω ότι σήμερα, κατά τύχη, "έπεσα" πάνω στη διαφήμιση κάποιου κυρίου στο internet, ο οποίος αν και πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ, αυτοχαρακτηρίζονταν ως διαιτολόγος! Και επειδή ο συγκεκριμένη κίνησή του ήταν πολύ προκλητική, αναγκάστηκα να του τηλεφωνήσω και να τον ενημερώσω ότι αν δεν αποσύρει άμεσα την εν λόγω διαφήμιση, θα κινηθώ εισαγγελικά εναντίον του, όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε διαιτολόγος που αντιλαμβάνεται τέτοια περιστατικά, και να τα καταγγέλλει στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων - Διατροφολόγων. Δεν το λέω μόνο ως μέλος της νομαρχιακής ελεγκτικής επιτροπής στην Αιτωλ/νία, αλλά και ως επαγγελματίας του οποίου θίγονται τα συμφέροντα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την αντιποίηση επαγγέλματος στην οποία προέβη ο κύριος αυτός (όπως και πολλοί άλλοι). Επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει τα πράγματα να μπουν στη θέση τους! Αν αφήνουμε συνεχώς άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να διαιωνίζουμε το πρόβλημα και να θέτουμε την υγεία των πολιτών σε κίνδυνο.

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...