Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Μεσογειακή Διατροφή: Η υγιεινή διατροφή!

Τα ίδια πράγματα λέγονται συνέχεια, αλλά μάλλον κανείς δεν τους δίνει σημασία πλέον… Ίσως να έχουν καταντήσει ακόμα και κουραστικά, αλλά μετά τις τόσες φορές που τα έχετε δει και ακούσει, άλλη μια δε θα βλάψει αυτούς που θα μπουν στον κόπο να διαβάσουν τις γραμμές που ακολουθούν…

Ο Ιπποκράτης ήδη από το 400 π.Χ. διατύπωσε την άποψη ότι«το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακο και το φάρμακο να είναι το φαγητό».
Σχεδόν 2.500 χρόνια μετά η επιστημονική κοινότητα παραδέχεται πλέον στο σύνολό της ότι πολλές σοβαρές χρόνιες ασθένειες (καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, καρκίνος, εγκεφαλικά επεισόδια, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία κλπ.), συσχετίζονται άμεσα με την ποσότητα και την ποιότητα της διατροφής μας. Ταυτόχρονα, η σωστή και ποιοτική διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο αντιμετώπισης των περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων.
Μια ισορροπημένη διατροφή, με
σωστή αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και μικροθρεπτικών συστατικών: βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες, μπορεί να μας προσφέρει τα μέγιστα στη διατήρηση της υγείας. Έτσι, ολοένα και περισσότερες μελέτες συστήνουν στροφή στη μεσογειακή διατροφή.
Ο όρος «μεσογειακή διατροφή» βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις της Κρήτης και της Νοτίου Ιταλίας την περίοδο του 1960 και αποδίδεται σχηματικά με τη μορφή πυραμίδας για να χαρακτηρίσει έτσι την απαιτούμενη ποσότητα σε μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινή βάση των ειδών διατροφής.
Η «Μεσογειακή Διατροφή» χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους και αντίθετα από υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων , που βρίσκονται κυρίως στα σιτηρά και τα προϊόντα τους (δημητριακά, όσπρια, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά), στα φρούτα, στα λαχανικά, στο γάλα και τα γαλακτοκομικά. Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η κύρια μορφή λίπους που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο.


mediteranean_diet1




















Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να περιγραφεί με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
  • Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί).
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα,
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά (κυρίως τυρί και γιαούρτι) (2-3 μερίδες καθημερινά)
  • Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες (3-4 φορές εβδομαδιαία),
  • Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες,
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών (περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα)
Πηγή: care24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...