Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Η σοκολάτα προστατεύει την καρδιά;

Η σοκολάτα πλούσια σε κακάο πιθανόν να βοηθά την καρδία.Οι επιστημονικές αποδείξεις που στηρίζουν τη θέση ότι η σοκολάτα βοηθά την καρδιά αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.
Διάφορες ουσίες που περιέχονται στο κακάο έχουν σημαντικές ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας. Είναι για αυτό το λόγο που όσο πιο πλούσια είναι μια σοκολάτα σε κακάο τόσο πιο καλή είναι για την υγεία. Όσο πιο λιγότερες ζωικής προέλευσης λιπαρές ουσίες και ζάχαρο έχει τόσο πιο καλή για την υγεία είναι.
Ποιες ουσίες στη σοκολάτα βοηθούν την καρδιά και τα αγγεία;
Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί αρκετές έρευνες που στηρίζουν την υπόθεση ότι οι φλαβονοειδείς ουσίες του κακάο, ιδιαίτερα οι πολυφαινόλες στις οποίες ανήκει η προκυανιδίνη, μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Η προκυανιδίνη, μια ουσία της οικογένειας των φλαβονοειδών φαίνεται να έχει προστατευτικό ρόλο για
τα αγγεία του κυκλοφορικού συστήματος με ευεργετικά αποτελέσματα για την καρδία και για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψαν σε έρευνα τους που έκαναν σε υγιή άτομα βρήκαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας με αυξημένη περιεκτικότητα σε προκυανιδίνη αυξάνει τη συγκέντρωση στο πλάσμα της προστακυκλίνης και μειώνει τη λευκοτριένη. Το τελικό αποτέλεσμα μειώνει το κίνδυνο φλεγμονής, τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, το κίνδυνο αυξημένης πηκτικότητας προσφέροντας έτσι προστασία στην καρδία και στο αγγειακό σύστημα.
Πώς βοηθά το κακάο και κατά συνέπεια η σοκολάτα την καρδιά; 
Ο ακριβής μηχανισμός δράσης δεν είναι ακόμη διασαφηνισμένος. Πιθανοί τρόποι δράσης θεωρούνται η αντιοξειδωτική δράση, η μείωση της ενεργοποίησης προς συγκόλληση των αιμοπεταλίων και η μείωση της σύνθεσης των εικοσανοειδών.
Χρειάζονται ακόμη και άλλα στοιχεία για να αποδειχτούν οριστικά οι ευεργετικές δράσεις της σοκολάτας. Ας μην ξεχνούμε ότι η υπερβολική κατανάλωσή της εισάγει στον οργανισμό αυξημένη γλυκόζη, λιπίδια και θερμίδες. Αυτό  πρέπει να ληφθεί υπόψη για τους διαβητικούς και υπέρβαρους. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εισάγει στον οργανισμό ανάλογες ουσίες που μπορεί να έχουν προστατευτικές δράσεις για την καρδιά και άλλα συστήματα ή όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Πηγή: medlook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...