Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

6 Σημάδια που σας δείχνουν ότι το παρακάνετε …


6 shmadia poy sas deixnoyn oti to parakanateΌσο πιο πολύ τόσο πιο καλά; Όχι βέβαια! Πάρα πολύ συχνά παρατηρούμε ασκούμενους οι οποίοι κυρίως γυμνάζονται μόνοι τους χωρίς κάποιον να τους παρακολουθεί ότι το παρακάνουν. Όταν έχετε ένα σημαντικό στόχο μπροστά σας, είναι εύκολο να ωθήσετε τον εαυτό σας σε overtraining, πράγμα αρνητικό και για την υγεία σας και για την απόδοση σας.
Η υπερβολική προπόνηση κάνοντας προγράμματα σχεδιασμένα για άλλους μπορεί να μειώσει πραγματικά την πρόοδο σας, τόσο στην πίστα και στο γυμναστήριο. Όταν πιέζετε το σώμα σας πέρα ​​από την ικανότητά του να επανέλθει, ή μην δίνοντας του τα διαλείμματα που χρειάζεται για ξεκούραση θα έχετε πρόβλημα ακόμη και με την ποιότητα ζωής σας. Η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική προπόνηση μπορεί
να σας κάνει να νιώθετε νευρικοί και να επηρεάσει τον ύπνο σας, να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού, και να σας κάνει πιο επιρρεπή σε ασθένειες.
Για να αποτρέψετε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις, συντονιστείτε με τις ενδείξεις του σώματός σας που είναι στα πρόθυρα της εξάντλησης. Τα ακόλουθα σήματα μπορεί να σημαίνουν ότι ήρθε η ώρα να υποχωρήσει η προπόνηση σας και να του χαρίσετε την πολυπόθητη ξεκούραση που χρειάζεται.
Πίσω και σας έφαγα!
Ένα χαρακτηριστικό που παρατηρούμε σε υπερβολικά κουρασμένους ασκούμενους είναι η νευρικότητα και η ανικανότητα διαχείρισης του θυμού τους. Αν έχετε παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα να είστε πιο επιθετικοί και να μην σηκώνετε ''μύγα'' στο σπαθί σας.... Απλά ξεκουραστείτε, η υπερβολική κόπωση ανεβάζει τις ορμόνες σας και σας κάτι λιγότερο... γλυκούς!
Δεν την Παλεύω άλλο..
Ετοιμάζεστε για προπόνηση, ξεκινάτε αλλά μετά από λίγο δεν έχετε δύναμη να πάρετε τα πόδια σας. Ένα σημάδι υπερπροπόνησης είναι η ανικανότητα σας για να εκτελέσετε μια προπόνηση που συνήθως δεν είχατε πρόβλημα να βγάλετε.. Αν λοιπόν, ο συνηθισμένος χρόνος ξεκούρασης δεν σας κάνει να μπαίνετε στην επόμενη προπόνηση ξεκούραστοι, πάρτε ρεπό για λίγες ημέρες...
Γκούχ..! Γκούχ..! 
Αρρωστήσατε πάλι... Αν δεν δουλεύετε σε σχολείο όπου τα παιδάκια σας μεταφέρουν ιώσεις, αρχίστε να υποψιάζεστε την προπόνηση σας. Η υπερβολική κούραση του οργανισμού μπορεί να εξασθενίσει το σώμα σας και να ρίξει την άμυνα του. Συχνές ασθένειες, κρυολογήματα και πυρετοί αποτελούν ένδειξη κόπωσης και απαίτηση ξεκούρασης... Περαστικά σας.
Μετράτε προβατάκια;
Δεν κλείνετε μάτι την νύχτα; Εσείς που κοιμόσασταν σαν πουλάκια πριν ακουμπήσετε το μαξιλάρι σας, τώρα δεν μπορεί να σας πάρει ο ύπνος; Αποκλείστε φαινόμενα όπως το θρίλερ ''Σε βλέπω'' και χαμηλώστε προπόνηση. Με την κορτιζόλη καρφωμένη στα ύψη από την ένταση είναι δύσκολο να κοιμηθείτε. Εύκολος και βαθύς ύπνος είναι δείγμα σωστών εντάσεων και στην προπόνηση.
Δεν πεινάω... Δεν πεινάω!
Άλλο ένα σημάδι υπερπροπόνησης είναι η ελάττωση του αισθήματος της πείνας. Οι ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη, επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη, σε καταστάσεις υπερκόπωσης του οργανισμού μπορούν να δημιουργήσουν διατροφικές ανωμαλίες και αστάθεια στην όρεξη για φαγητό. Ακούστε λοιπόν το στομάχι σας και αν δεν πεινάτε ασυνήθιστα... Ξεκουραστείτε.
Πιο αργός, πιο αδύναμος, πιο χαμηλός...
Οι πιο αργοί χρόνοι, τα λιγότερα κιλά στο γυμναστήριο και τα μικρότερα άλματα, σηματοδοτούν την πτώση των επιδόσεων σας. Αν δεν είναι προσχεδιασμένο και αναμενόμενο προπονητικά, μάλλον έχετε πέσει έξω... Βάλτε 1 με 2 ημέρες περισσότερα ρεπό την εβδομάδα και οι επιδόσεις σας θα επιστρέψουν πίσω. Αν δεν το κάνετε, οι τραυματισμοί είναι προ των πυλών... Συχνοί τραυματισμοί σημαίνει και ίσως υπερπροσπάθεια!
Ακούστε το σώμα σας και δεν έχετε να χάσετε... και γενικά ας ακούμε περισσότερο από ότι μιλάμε έχουμε να κερδίσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...