Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Διατροφή αν παίρνετε φάρμακα για ρευματοειδή αρθρίτιδα


Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή ή καλύτερα συστατικά των τροφών, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό επικουρικό στη φαρμακευτική θεραπεία ρόλο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. 

Οι διατροφικές οδηγίες αποσκοπούν:

1. Στην προσαρμογή της διατροφής του ασθενούς κατά τη θεραπεία ανοσοκαταστολής με κορτιζόνη.

2. Στην καταπολέμηση και μείωση της φλεγμονής.

Στην πρώτη περίπτωση (
θεραπεία με κορτιζόνη), με δεδομένο το γεγονός ότι οι ασθενείς ακολουθούν θεραπεία με κάποιο σκεύασμα που περιέχει κορτιζόνη, θα πρέπει να
μειώσουν ή και να κόψουν από τη διατροφή τους το αλάτι (ιδιαιτέρως το νάτριο που περιέχεται κυρίως στο αλάτι) και τη ζάχαρη.

Όσον αφορά στο αλάτι, θα πρέπει να αποφεύγεται το επιτραπέζιο αλάτι που χρησιμοποιείται κατά το μαγείρεμα ή επιπλέον στο πιάτο μας ή στη σαλάτα και να αντικαθίσταται από μπαχαρικά, μυρωδικά ή υποκατάστατο αλατιού.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και το αλάτι αυτό που βρίσκεται μέσα στις τροφές (συνήθως ως νάτριο, που είναι συστατικό του αλατιού). Τέτοιες τροφές αποτελούν τα αλλαντικά, το καπνιστά, οι κονσέρβες, τα κατεψυγμένα λαχανικά, οι διάφορες σως (με κυριότερη τη σόγια σως), τα πατατάκια και τα αντίστοιχα προϊόντα, η μαγειρική σόδα, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, τα αλμυρά τυριά.
Όσον αφορά στη ζάχαρη (ακόμη και το μέλι), θα πρέπει να αποφεύγεται τόσο ως επιτραπέζια στον καφέ, στα ροφήματα κ.α.. όσο και ως συστατικό γλυκών, αναψυκτικών κ.λ.π. 

Στη δεύτερη περίπτωση (
φλεγμονή), έρευνές δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής ή αντίθετα να λειτουργήσει ως παράγοντας επιδείνωσής της. Αναλυτικότερα:

Αντιφλεγμονώδη συστατικά
Πολυακόρεστα ω3 λιπαρά: Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν ισχυρούς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και οι μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε αυτά παρέχει μια φυσική αντιφλεγμονώδη δράση.
Τα λιπαρά αυτά οξέα εντοπίζονται σε φυτικές μαργαρίνες, σε φυτικά έλαια, όπως το αραβοσιτέλαιο, το σησαμέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, σε άγρια χόρτα όπως η γλιστρίδα και η αδράχλα, σε ψάρια – ιδιαιτέρως λιπαρά – όπως ο σολομός και στα θαλασσινά- , σε εμπλουτισμένα με ω3 – ω6 προϊόντα, όπως ψωμί και γαλακτοκομικά.
Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα ακόμα τρόφιμο που έχει βρεθεί ότι ελαττώνει τη φλεγμονή, εξαιτίας τόσο των πολυακόρεστων λιπαρών του όσο και της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε που περιλαμβάνει.

Φυτοθρεπτικά αντιοξειδωτικά: 
Τα εν λόγω συστατικά βρίσκονται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά.. Παίζουν προστατευτικό ρόλο για τη φλεγμονή και σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών.
Προτείνεται η επιλογή πράσινων φυλλωδών λαχανικών, λαχανικών με λαμπερά χρώματα και ποικιλίας φρέσκων ολόκληρων φρούτων (με τη φλούδα όπου είναι δυνατό).
Οι χρωστικές στα λαμπερού χρώματος φρούτα και λαχανικά περιέχουν πολλά φυτοχημικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ένα παράδειγμα είναι η κουερσετίνη, που βρίσκεται στο μήλο και στη φλούδα των κόκκινων κρεμμυδιών, με πολύ ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στα βατόμουρα και στις φράουλες που είναι φρούτα πολύ πλούσια σε αντιφλεγμονώδη φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά.

Προφλεγμονώδεις τροφές
Σε αντίθεση με τα παραπάνω συστατικά, υπάρχουν άλλα που ευνοούν τη διαδικασία της φλεγμονής και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών. Τέτοιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγονται στα πλαίσια ενός υγιεινού και αντιφλεγμονώδους διαιτολογίου.

Κορεσμένα λιπαρά: 
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα αυξάνουν τη φλεγμονή. Βρίσκονται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το χοιρινό, το μοσχάρι, το αρνί, το κατσίκι, το αυγό, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), το βούτυρο, και σε φυτικά έλαια όπως το φοινικέλαιο. 

Trans λιπαρά οξέα: 
Μια ιδιαίτερη κατηγορία λιπαρών οξέων αποτελούν τα trans τα οποία σχετίζονται σήμερα με την πρόκληση φλεγμονής.. Στην πραγματικότητα δεν αποτελούν εντελώς ξεχωριστή κατηγορία, αλλά πολυακόρεστα λιπαρά τα οποία λόγω θερμικής κυρίως επεξεργασίας έχουν αλλοιωθεί.
Τρόφιμα τα οποία περιέχουν trans λιπαρά είναι όλα εκείνα τα οποία μαγειρεύονται (τηγανίζονται, ψήνονται) με σπορέλαια, όπως πατατάκια, γαριδάκια, τηγανητές πατάτες, μπισκότα, τηγανισμένα λαχανικά (π.χ. onion rings), αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, έτοιμες ζύμες κ.λ.π. 

Νιτρώδεις ενώσεις: 
Τα επεξεργασμένα κρέατα ειδικότερα, όπως τα αλλαντικά, περιέχουν και ορισμένα χημικά, όπως τα νιτρώδη, που σχετίζονται με αυξημένη φλεγμονή και χρόνιες παθήσεις.



Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/2013/04/diatrofi-an-pairnete-farmaka-gia-reumatoeidi-arthritida.html

1 σχόλιο:

  1. έχω εδω και χρόνια οστεοαρθρίτιδα στο δεξί γόνατο και δεν υπάρχει μέρα που να μη πονάει Πρόσφατα βρήκα αυτό το φάρμακο
    και έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο θέμα πόνου, κανάς φίλος έχει να μου προτεέινει κάτι άλλο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...