Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ο ρόλος των μπαχαρικών και των βοτάνων στο αδυνάτισμα και όχι μόνο!


Ο ρόλος των μπαχαρικών και των βοτάνων στο αδυνάτισμα και όχι μόνο!

Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητο στοιχείο ενός φυσιολογικού /ισορροπημένου τρόπου ζωής. Ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nutrition εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο βότανα και μπαχαρικά μπορούν ν’ αυξήσουν τις πιθανότητες για ορθότερες και πιο ισορροπημένες διατροφικές επιλογές.

Μπαχαρικά και βότανα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας . Στην ειδική έκδοση του περιοδικού ‘Nutrition Today’ με τίτλο : Μπαχαρικά και Βότανα : Βελτίωση της δημόσιας υγείας μέσω της Γευστικής Διατροφής, δημοσιεύονται στοιχεία μελετών που δείχνουν τη θετική επίδραση των μπαχαρικών και των βοτάνων στην ποιότητα της διατροφής, καθώς και άλλων που υποστηρίζουν ότι ορισμένα μπαχαρικά και βότανα μπορεί να επιδρούν ευεργετικά στον κορεσμό, τον μεταβολισμό, την φλεγμονή, την αντίσταση στην ινσουλίνη αλλά και σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Μπορεί μέχρι τώρα ελάχιστη προσοχή να έχει δοθεί στη σχέση μεταξύ της γεύσης και της δημόσιας υγείας, ωστόσο στο επιστημονικό συνέδριο της Συνόδου Κορυφής που συγκαλέστηκε από το McCormick Science INSTITUTE, σε συνεργασία με την Αμερικανική εταιρεία για την Διατροφή στην Ουάσιγκτον, τον Μάιο του ΄14, προέκυψαν συμπεράσματα που βοήθησαν στη συνειδητοποίηση αυτής της σημαντικής σύνδεσης.

Με ποιους τρόπους όμως μπαχαρικά και βότανα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της δημόσιας υγείας;

  • Αυξάνοντας την αποδοχή υγιεινών φαγητών και γευμάτων.
Σε μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Colorado, παρουσιάζονται στοιχεία για το ότι η προσθήκη μπαχαρικών και βοτάνων σε γεύματα χαμηλών λιπαρών τα κάνει πιο ελκυστικά. Στην πραγματικότητα κάποια πιάτα μειωμένων λιπαρών με προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών, κρίθηκαν αντάξια των αντίστοιχων πιάτων που ήταν πλούσια σε λιπαρά. Εύρημα που θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε ανθρώπους που πρέπει ν’ ακολουθήσουν μακροπρόθεσμα διατροφή μειωμένη σε λιπαρά.

  • Αυξάνοντας τη συμμόρφωση σε διατροφικές επιλογές χαμηλές σε νάτριο.
Σε μελέτη παρέμβασης που έγινε στο Johns Hopkins, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν μπαχαρικά και βότανα προσλάμβαναν κατά μέσο όρο 966 mg/d νατρίου λιγότερα σε σύγκριση με το γκρουπ που δεν έγινε παρέμβαση.

  • Ενισχύοντας τον μεταβολισμό και τον κορεσμό.
Σε μια ανασκόπηση του Πανεπιστημίου του Maastricht βρέθηκε ότι μαγειρικές ποσότητες κόκκινου πιπεριού μπορούν ν’ αυξήσουν κατάτι την ενεργειακή δαπάνη και τον κορεσμό σε υγιείς ενήλικες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο πιπέρι θα μπορούσε να είναι βοηθητικό για άτομα που θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους.

  • Μειώνοντας παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Σε άλλη έρευνα του Pennsylvania State University βρέθηκε ότι η προσθήκη ενός μείγματος μπαχαρικών σε γεύμα πλούσιο σε λιπαρά μείωσε τα μεταγευματικά επίπεδα ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων, συγκρινόμενο με αντίστοιχο γεύμα χωρίς την προσθήκη του μείγματος. Ενώ σε έρευνα του Πανεπιστημίου UCLA βρέθηκε ότι μείγμα μπαχαρικών που προστέθηκε σε κρέας χάμπουργκερ βοήθησε στην προστασία από την οξείδωση του λίπους.

Και…
  • Βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Ανασκόπηση στοιχείων από το Beltsville – Human Nutrition Research Center υποδεικνύει ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, καθώς και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Το φαγητό όμως εκτός του ότι καλύπτει τις ενεργειακές μας ανάγκες, προσφέρει θρεπτικά συστατικά και σχετίζεται με την κατάσταση υγείας του ανθρώπου, είναι και απόλαυση!!! Και όπως αναφέρεται και σε μια πολύ αγαπημένη ταινία ή λέξη γαστρονομία εμπεριέχει τη λέξη αστρονομία. Έτσι λοιπόν το πιπέρι θα μπορούσε ν’ αντιπροσωπεύσει τον Ήλιο, η κανέλα την Αφροδίτη και το αλάτι τη γη. Δοκιμάστε λοιπόν να ‘απογειώσετε’ τα φαγητά σας, και τολμήστε γευστικά ταξίδια, αφήνοντας τη φαντασία σας ελεύθερη, με τη χρήση βοτάνων και μπαχαρικών στις μαγειρικές παρασκευές!!!!.....

ΠΗΓΗ: Spices and Herbs: Improving Public Health Through Flavorful Eating. Nutrition Today. September/October 2014. Volume 29, Supplement 5, Pages S1-S26.
 
Πηγή: http://www.nutrimed.gr/to_piato_mas/bitamines_metalla_ixnostoixeia/o_rolos_ton_mpaxarikon_kai_ton_botanon_sto_adunatisma_kai_oxi_mono.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...