Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Αυγό με σαλάτα: Ο ιδανικός συνδυασμός! Γιατί;

Είστε και εσείς από αυτούς που αποφεύγουν την συχνή κατανάλωση αυγών γιατί έχετε ακούσει ότι μπορεί να σας αυξηθεί η χοληστερίνη; Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, η άποψη αυτή τείνει να μεταβληθεί. Το αυγό αποτελεί μια από τις πιο πλήρεις τροφές. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη και δημιουργία του νεοσσού. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σε φωσφολιπίδια που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία μεμβρανών των κυττάρων, καθώς και σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, ένα αυγό (50g) περιέχει περίπου 190mg χοληστερίνης. Οι συστάσεις για την πρόσληψη χοληστερόλης από τη διατροφή είναι 300mg την ημέρα.
Σύμφωνα με

τελευταίες έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, η καθημερινή κατανάλωση αυγών συνδυαστικά με ένα μέτριο περιορισμό των υδατανθράκων, μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαχείρισης λίπους στο αίμα. Συγκεκριμένα, το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός διαταραχής των λιπιδίων και του ζαχάρου με ταυτόχρονη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Από τη στιγμή, λοιπόν, που το αυγό φαίνεται να λειτουργεί ευνοϊκά στο μεταβολικό σύνδρομο, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ικανό από μόνο του να προκαλέσει κάποια διαταραχή σε άτομα με φυσιολογικό λιπιδαιμικό και γλυκαιμικό προφίλ.
Επιπλέον, σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στη συνάντηση ερευνητικής βιολογίας του 2015 στη Βοστόνη, φάνηκε ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση ωμής σαλάτας μικτών λαχανικών με ολόκληρο αυγό μπορεί να αυξήσει το επίπεδο απορρόφησης καροτενοειδών-αντιοξειδωτικών που περιλαμβάνονται στον κρόκο του αυγού αλλά και στη σαλάτα. Τα καροτενοειδή που ερευνήθηκαν ήταν η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη του κρόκου του αυγού αλλά και το α-καροτένιο, το β-καροτένιο και το λυκοπένιο που περιλαμβάνονται στα λαχανικά της σαλάτας.

Συνοψίζοντας, τα αποτελέσματα αυτών των μελετών μας δείχνουν ότι σε μια ισορροπημένη διατροφή η καθημερινή κατανάλωση ολόκληρου αυγού μπορεί να συνεισφέρει στην διατήρηση της καλής υγείας. Ακόμη περισσότερο, ο συνδυασμός του αυγού με σαλάτα μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση των καροτενίων που έχουν κυρίως αντιοξειδωτική δράση, βελτιώνοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις οξειδωτικές ρίζες που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα.

Αν λοιπόν, φοβάστε για τη χοληστερίνη σας, έχετε στο μυαλό σας ότι είναι φρονιμότερο να μειώσετε την κατανάλωση του κορεσμένου λίπους (που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και το ζωϊκό βούτυρο) και να αυξήσετε την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών και φυτοστερολών (που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως είναι τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, η μαργαρίνη με ω-3, τα όσπρια και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα με φυτοστερόλες) παρά να κόψετε τα αυγά!!!



Πηγή: http://www.nutrimed.gr/ygeia__lifestyle/diatrofi_kai_as8eneies/augo_me_salata_o_idanikos_sunduasmos_giati.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...