Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Οφέλη από την κατανάλωση καρπουζιού και πρακτικές συμβουλές για την σωστή επιλογή του

to karpoyzi ofelh
Tο καρπούζι είναι το φρούτο του καλοκαιριού. Αποτελεί μια δροσιστική επιλογή για απογευματινό σνακ, για επιδόρπιο ή ακόμα για ένα ελαφρύ δείπνο με την περιεκτικότητα του σε νερό να φτάνει το 92%. Άλλωστε, αυτός είναι ο λόγος που στην Αγγλική γλώσσα του αποδίδεται ο όρος «watermelon», από το «water» που σημαίνει νερό.
Στα Ελληνικά η σωστή του ονομασία είναι «υδροπέπων». Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία 'παττίχα'.
Εκτός από νερό περιέχει βιταμίνη Α, C, μαγνήσιο, κάλιο και είναι εξαιρετική πηγή ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού, το λυκοπένιο. Ο ρόλος του λυκοπενίου είναι
να δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές είναι ουσίες που παράγονται στο σώμα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η οξείδωση της κακής χοληστερόλης, που με την σειρά της προκαλεί στένωση των αρτηριών αυξάνοντας το κίνδυνο για καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο, η επιδείνωση των συμπτωμάτων σε όσους πάσχουν από άσθμα, η αύξηση της φλεγμονής στους πάσχοντες με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα και η αλλοίωση των κυττάρων μετατρέποντας τα σε καρκινικά, είναι μερικά από τα προβλήματα που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η πιθανότητα για να αναπτύξει κάποιος πολύποδα στο παχύ έντερο, ο οποίος είναι προάγγελος του καρκίνου, σχετίζεται με το κάπνισμα και την χαμηλή πρόσληψη λυκοπενίου. Όταν η κατανάλωση λυκοπενίου είναι χαμηλή, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 230%. Στους καπνιστές ο κίνδυνος είναι 302%.Ευτυχώς όλα αυτά μπορούν να προληφθούν αν εφοδιάζουμε καθημερινά το σώμα με αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Η ποιότητα του καρπουζιού επηρεάζει την περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει το φρούτο να έχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και τα σπόρια του να έχουν βαθύ μαύρο χρώμα. Βεβαίως, όταν αγοράζουμε ένα καρπούζι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα είναι από μέσα. Υπάρχουν όμως ορισμένα σημεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε σωστή επιλογή.
Πρώτα θα πρέπει να «ζυγίσουμε» το καρπούζι με το χέρι, δηλαδή θα πρέπει να μας φαίνεται βαρύ για το μέγεθος του. Η επιφάνεια του θα πρέπει να είναι κάπως γυαλιστερή. Αποφύγετε τα καρπούζια με θαμπή επιφάνεια. Από την μια πλευρά του θα πρέπει να έχει την χαρακτηριστική κιτρινωπή γραμμή, η οποία δημιουργείται κατά την διάρκεια της ωρίμανσης του φρούτου στο χωράφι. Αν αυτή η γραμμή δεν υπάρχει σημαίνει ότι το καρπούζι συλλέχτηκε πρόωρα και στερείται γεύσης και θρεπτικών συστατικών.
Για μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών προτιμήστε όσο το δυνατό πιο ώριμο καρπούζι και αποθηκεύστε το σε θερμοκρασία δωματίου. Η ερευνητική ομάδα του USDA, προσδιόρισε την ποσότητα λυκοπενίου σε καρπούζια που αποθηκεύτηκαν για 14 ημέρες στους 5, 13 και 21 βαθμούς κελσίου. Αυτά που έμειναν στους 21°C παρουσίασαν αύξηση του λυκοπενίου από 11-40% και της β-καροτίνης από 50-139% ενώ όσα αποθηκεύτηκαν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες παρουσίασαν ελάχιστη μεταβολή στην περιεκτικότητα τους σε λυκοπένιο.
Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το καρπούζι δεν είναι μόνο νερό και ζάχαρη όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Υπάρχουν και άλλα θρεπτικά στοιχεία(περίπου 80) που βελτιώνουν την θρεπτική κατάσταση του σώματος. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και ανησυχούν για την ζάχαρη μπορούν να επιλέξουν διαφορετικό σημείο του φρούτου να καταναλώσουν έτσι ώστε να πάρουν λιγότερη. Η σάρκα που βρίσκεται προς την κιτρινωπή γραμμή(κάτω μέρος) έχει λιγότερη ζάχαρη από το επάνω σημείο διότι εκεί τα σάκχαρα αυξάνονται από την έκθεση τους στην ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, τα σπόρια χρησιμοποιούν τα σάκχαρα του φρούτου για να αναπτυχθούν. Το πιο γλυκό κομμάτι του καρπουζιού βρίσκεται στην μέση και αυτό γιατί εκεί δεν υπάρχουν σπόρια για να απορροφήσουν τα σάκχαρα του.

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/food/food/item/3837-%CE%9F%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%89%CF%83%CF%84%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...